WellHaLo goes art…, kunstenaars
Alle kunstenaars die meedoen aan WellHaLo goes art…
Willem Gorter
Fenny van de Walschilderen, landschappen.
Inhoudelijk loopt er een rode draad door alle reeksen die Fenny tot nu toe schilderde. Steeds maakt de wijdse natuur een ongenaakbare indruk, zonder af te schrikken. Mens en dier ontbreken geheel, vegetatie is amper aanwezig. Niet het idyllische, maar de grootse leegte van deze landschappen trekt ons naar zich toe.
- Website: www.fennyvandewal.nl
Dick bakhuizen van den brinkschilderen, portretten, abstract
Justus Dick Bakhuizen van den Brink werd geboren te Leiden op 15 november 1950 als tweede zoon van Professor R.C. Bakhuizen van den Brink, botanicus aan de Rijks Universiteit te Leiden en Willempje Hauer.
In zijn jonge jaren was Dick zeer geïnteresseerd in kunstenaars als Sir Laurens Alma Tadema, Salvator Dali, Aubrey Beardsley en Miro.
Hij startte zijn opleiding aan de Vrije Kunst Academie te Den Haag. Naderhand bij Ars Aemula Natura en de Leidse Academie, waar hij les heeft genoten van onder andere Gerard de Wit en Ed Vijsma. Zodoende trad hij in de voetsporen van een van zijn voorvaderen "Ludolph Backhuysen", die wereldwijd bekendheid genoot als maritiem schilder in de 17e eeuw.Begin jaren tachtig van de vorige eeuw stopte Dick met zijn werkzaamheden als programmeur bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Dienst Informatie Verwerking te Rijswijk en begon een nieuwe loopbaan als beeldend kunstenaar.
De schilderstijl van Dick heeft een bio-morfologische inslag en wordt vaak geassocieerd met het surrealisme, maar eigenlijk valt zijn werk onder verschillende stromingen. Al maakt het nergens helemaal deel van uit. Dick begon steeds abstracter te werken, maar er was altijd nog wel te zien wat er was afgebeeld.
Zijn tekenstijl kenmerkt zich vooral in de typische Jugendstil-manier van werken (Beardsley, Mucha). Symboliek en erotiek, uitgesproken zin voor het decoratieve en bevallige verfijning kenmerken zijn schilderijen en tekeningen. Kenmerkend voor het werk van Dick is de mystiek en de vrouw, die een belangrijke rol vervullen met scherpe lijnvoering en steeds weerkerende vogels. Dick zoekt in zijn illustraties naar een nieuwe uitdrukkingsvorm om zodoende een decoratief lijnenspel te situeren.
Het werk getuigt van een grote gevoeligheid en een zin voor kleur. Zijn schilderijen vertellen als het ware een verhaal, alle beelden zijn echt, het zijn dromen, fantasieën en gevoelens, vaak onbewust op doek gezet. Hij houdt ervan om beelden en situaties te scheppen die niet bestaan, maar toch een zekere herkenning te geven. Geen zwaar beladen scenes, geen diepgaande boodschappen, maar vaak iets herkenbaars waar de kijker door kan worden geraakt.
Een rationele analyse van zijn werk wijst Dick af, schilderen is voor hem een intuïtief proces.In 1993 was Dick Bakhuizen van den Brink mede-oprichter van de "Stichting de Leidse School", van het Kunst Centrum Haagweg 4 te Leiden, waar hij bestuurslid was tot medio 1994. In 2009 richtte hij “Stichting De Leidsche Mondialen” op waar het Kunstenaars Collectief De Leidsche Mondialen een onderdeel van vormt.
Verder zit Dick Bakhuizen van den Brink in het bestuur van de Stedenband Leiden-Oxford.- Website: www.jdbakhuizen.nl
A.J. PeerStilleven, gedoneerd door Paul Bouter.
Marjolein van HaasterenWoont en werkt in Leiden. Na haar afstuderen aan de KABK werd haar meteen gevraagd om op Haagweg 4 een groot atelier te delen. Twee decennia en drie ateliers later zit Marjolein er nog steeds. In een eigen ruimte, omringd door collega's, dat vindt zij handig en stimulerend.
Op dit moment heeft Marjolein met twee Haagweg collega's de expositie 'Hello Darkness' in Pulchri. Dit jaar was haar werk te zien op Rotterdam Contemporary en KunstRAI Amsterdam. Ze wordt vertegenwoordigd door Project 2.0 in Den Haag.
Haar meest recente werk onderzoekt onze opvattingen over het dodenrijk. Marjolein doet een meerjarig Hadesproject. Een onderzoek naar verhalen over het hiernamaals. Ze zijn een rijke bron van de mythische kijk op een moeilijk te bevatten fenomeen: het besef sterfelijk te zijn. Voor de Kunstveiling van Wellhalo heeft Marjolein een linosnede beschikbaar gesteld: My Pizzabaker.
- Website: www.mvanhaasteren.nl
Vlindertje SmitEen stukje over mezelf:
Mijn naam is Vlindertje. Ik geboren op 7 augustus 1983. Ik woon en werk in Leiden. Mijn atelier is aan de Haagweg 4D5. Ik heb de opleiding Autonome beeldende kunsten (HBO Bachelor) gevolgd van 2009 tot 2013 aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in taxidermie kunst. Voor meer informatie, zie mijn website.
Ik ben het type niet om een zwaar statement te maken met mijn kunst. Ik heb geen behoefte om mensen de les te lezen. Ik maak de kunst vanuit mijn eigen verwondering over de Westerse maatschappij. De onlogische verhoudingen (voor mijn gevoel) tussen mens en dier en de algemene vervreemding van de dood zijn daarin een leidraad.
- Website: www.studiovlindertje.nl
Nicko ChristiansenGeboren in Scheveningen op 10 januari 1950. Bekend van de legendarische bluesband Livin Blues (Wang Dang Doodle) in binnen- en buitenland. In 2008 is Nicko begonnen met schilderen met Marcellus Hoornweg (kunstschilder). Nieuwsgierigheid in zijn werk naar andere werelden en culturen.
- Website: www.nickochristiansen.nl
Nelleke VollebregtIk ben van oorsprong een Westlandse maar woon en werk nu in Den Haag.
Jarenlang profileerde ik mij als dochter van mijn vader, een schizofreen. Ik vind nu echter dat ik mij hier niet langer achter mag verschuilen en eindelijk moet gaan kijken wie ik zelf ben.Misschien ben ik wel geworden zoals ik ben dankzij mijn vader. En heb ik – ondanks hem – mijn eigen weg gevonden.
Ik maak mijn werk in reactie op zelfonderzoek. Eerdere werken hebben druivenhout als metafoor voor mijn vaders waanzin. De bonsaitakken die ik nu gebruik, zijn een symbool van leven tegen de verdrukking in. Met bevrijding en vrijheid als thema heb ik een wending gemaakt. Deze wending houdt in dat ik niet meer (veilig) naar mijn vader kijk, maar een diepgravend zelfonderzoek aanga. Hiermee betrek ik het verleden bij het heden en weet het tegelijkertijd los te laten.
Aanvankelijk dacht ik met deze nieuwe manier van werken een gemakkelijkere weg in te slaan. Niets is echter minder waar. Ik blijk ‘lagen af te pellen op zoek naar mijn verleden’. Soms heb ik het gevoel te verdrinken in de veelheid aan informatie in mijn hoofd. Dat reikt aan milde waanzin dicht bij de rand van mijn zijn, vooral op momenten dat ik tracht er lijn in aan te brengen. Maar dit is bij uitstek de beste tijd om te gaan dromen over een nieuw werk. Dus van ‘verstikking’ ga ik naar volle ademteugen om weer grip te krijgen op mijn leven.
- Website: www.nellekevollebregt.nl
Patricia GeorgePatricia George:
Lagos 1964 – Amsterdam 1993
Kwam via een kort verblijf in Londen naar Amsterdam in 1984 waar zij begon met tekenen.
Werd in 1989 toegelaten aan de HKU (Hoge School voor de Kunsten Utrecht) afdeling Fine Art in het 2e studiejaar wegens uitzonderlijke getalenteerdheid. Tijdens haar studie werd er al werk opgenomen in diverse collecties van instellingen voor kunstuitleen, o.a. Amsterdam, Zoetermeer en Hengelo en aangekocht door de gemeente Amsterdam.
- Afgestudeerd als B.A. fine Art-tekenen-schilderen aan de HKU in 1992.
- Deelname eindexpositie: een van haar grote pastels werd aangekocht voor de kunstcollectie van de HKU.
- Deelname aan de Grafiekprijs van Javaanse Jongens als genomineerde in Pulchri Studio te Den Haag.
- Tentoonstelling bij Metz en Co, Leidsestraat te Amsterdam.
- Deelname aan de Kunstroute Westelijke Eilanden in een atelier op het Prinseneiland.
In 1993 is Patricia overleden aan de gevolgen van een noodlottig ongeval.
Haar familie in Nigeria toonde geen belangstelling voor het nagelaten werk dat voornamelijk in het Atelier van Willem Gorter, de donateur van de werken, op het Prinseneiland is ontstaan. Hierdoor heeft Willem Gorter de beschikking over het werk van Patricia George.
In het werk van Patricia George vindt een verbinding plaats tussen Afrikaanse en Westerse kunstinvloeden. Haar ogenschijnlijk abstracte beelden vinden hun oorsprong in zowel visuele ervaringen als in Afrikaanse mythen en verhalen. Geheimzinnig en poëtisch is het kleur- en materiaalgebruik.
Marga KlumperMarga Klumper heeft haar atelier in Leiden en maakt vrij werk en portretten in opdracht. Zij werkt vooral in olieverf.
De thema’s van het vrije werk worden vooral gehaald uit het alledaagse leven, recent zien we impressies van vrouwen en meisjes.
Zij wil dat haar portretten uitstijgen boven een foto, zowel gelijken als karakteriseren. Geschilderd in een losse schildertoets met een open en luchtig karakter. Zie voor voorbeelden haar website,
Kunstopleidingen:
- 2000 diploma Vakopleiding richting schilderen (vijf jaar) aan de Kunstacademie Haarlem/Leiden
- Lerarenopleiding handenarbeid en tekenen, SOL Utrecht.
Website: www.margaklumper.nl
Paul MarsmanGeboren op 21 januari 1956 te Amsterdam. De invloed van en gevoel en denken op hoe je waarneemt fascineren Paul. Elk onderdeel beïnvloedt de beide anderen in een wisselend ritme en tezamen vormen zij het blijvende beeld. Om dat te kunnen weergeven zocht hij binnen die complexiteit een simpele vorm, die ook het ritme van de beleving weergeeft. Natuurlijk evolueert het werk bij elke nieuwe compositie.
Erwin de ZwartDit autobiografische werk 'KONT' (gemengde techniek, 120x100 cm) is van de autodidactische Erwin de Zwart (1971). Na zijn overlijden wordt hij een hele beroemde kunstenaar.
Jeannette AlbersJeannette Albers - beschilderd houtsnijwerk uit Tanzania.
Theolieke Smit11 juni 1959, Leiden
Kunstopleiding en cursussen.1999-2004
vrije academie kennemerland
deeltijd kunstopleiding, cum laude afgestudeerd als autonoom kunstenaar1981-1988
Teken- en schilderles van Ed VijsmaNa enkele drukke jaren met vier kleine kinderen ben ik opnieuw begonnen met het volgen van cursussen in tekenen, schilderen en druktechnieken bij onder andere Marlies van Boekel, Christiaan van Tol en Resi van der Ploeg. Daarnaast ben ik begonnen met handvormen van klei bij Delfos aardewerkfabriek en natuurlijk stoken van klei bij Mieke Bakker.
In 1999 begon ik aan de deeltijd vakopleiding bij de Vrije Academie Kennemerland/Nieuwe Kunstschool. Hier ontwikkelde ik mij als autonaam kunstenaar en ben Cum Laude afgestudeerd met het project ‘ontpoppen’. Na de opleiding ben ik aan het werk als zelfstandig autonoom kunstenaar. Sinds 2010 ben ik actief bezig met het bewerken van ijzer en volgende hiervoor cursussen bij het Metaallokaal in Delft onder leiding van Jeroen Nagel. In het seizoen 2012-2013 volg ik de cursus ‘beeldend’ van Fleur van de Berg in kunstcentrum Haagweg4.
Exposities
2012
– Sidac Studio Leiden, expositie Raakvlakken i.s.m. Hans Smit
– Galerie de Pieter, zelfportret2011/2012
– beeldcolumnlist bij Radio Laat je Leiden, PS|theater
– Openluchthotel Fields of Wonder, ontwerp openluchtkamer Hermes Dreams2011
– Kunstroute Leiden, ruimtelijk werk
– OPEN|Makers aan de Markt, schoenenprojectGalerie Psyche, Leiden
Smit Wonen in Sfeer, Leiden, organisatie druktechniek op gordijn
Etalage inrichting Smit Wonen in Sfeer, Leiden
Kunstkring Leiderdorp (verschillende exposities van werkende leden)
Kunstroute 725 jaar Zoeterwoude, organisatie (Kamperen aan de Rijndijk)
Kunstroute Zoeterwoude 2007 (Rijnwater)
Nieuwe kunstschool Oegstgeest, eindexamen Vrije Acedemie Kennemerland (Paskamer en Ontpoppen)
Beeldbouwgroep in Voorschoten en Sassenheim en Waalse Kerk, Leiden.
Lokhorstkerk Leiden, is samenwerking met Amnesty International, organisatie (pistolen, gevangen keten)
Sidac Studio Leiden, zelfstandige expositie (Koffieblik) en zomerexpositieis (Leidse Rijnwater, Postzegel, Mailart, A4)
Hoofdkantoor Haarlem (gebroken, binnenkant)
Evertshuis Bodegraven (Paskamer, Ontpoppen)
Galerie Haagweg4 (Skindeep)
Galerie de Pomp, Warmond (Vogels)Website: kunstproef.info
Elisabeth VuezInspiratie: Tijdens haar reis afgelopen zomer in het Oost van Sardinïe, zag zij steeds onderweg een grote berg onderweg soms boven de wolken opeens door de ruit van haar auto, de Monte Albo.
Techniek: Tekening op Fabriano papier, 20 x 20
Naast schilderen op doek met acryl of olieverf, is Elisabeth Vuez ook met pastel, inkt, creaties op Japans papier en etsen bezig. Zij maakt ook graag objecten en conceptuele kunst. Naast schilderen is taal haar tweede passie (gedichten en verhalen schrijven).
Opleiding:
- Universitair, Sorbonne, Parijs (Beeldende Kunst, Kunstgeschiedenis)
- Vrije Academie, Den Haag
Auli Mousumi DeGeboren in Pondicherry India op 15 mei 1969
Auli schildert met acryl op canvas en is gespecialiseerd in onderwaterschilderijen. Van jongs af aan heeft zij een passie met schilderen en heeft de eer gehad om les te krijgen van de bekende Paul Woei uit Suriname waar zij een brons medaille heeft gewonnen met een Internationale wedstrijd georganiseerd door de Republiek van China. Na jaren van studie en werk heeft zij op haar veertigste haar passie weer opgepakt.Geïnspireerd door de turqoise kleuren van de oceaan op de Bahamas waar zij regelmatig op bezoek kwam heeft zij om de authentieke Bahaman art te leren les gevolgd van de welbekende Bahaman kunstenaar Don Russel van Nassau Bahamas. Na een eigen zaak opgericht te hebben in Nederland onder de naam Tropical Art en honderden schilderworkshops gegeven te hebben op basisscholen is zij meer gaan exposeren. Na jaren genomineerd te zijn geweest en deelgenomen te hebben aan de Nationale Kunstdagen in Ahoy Rotterdam heeft zij nu een andere weg gekozen.
Tijdens een bezoek naar Suriname in 2010 heeft zij de avondvierdaagsen bezocht wat daar met kostuums en muziek aangekleed wordt. Het is een groot feest. Wat haar trok waren de tropische kleuren van kostuums en daarnaast ook de symbolische slavernij kleding van Afrika wat daar gedragen werd door de Marrons. De kleding die Auli geschilderd heeft is de Keti Koti (betekenis verbroken keten) en is het jaarlijkse festival op 1 juli waarmee het einde van de Nederlandse slavernij gevierd wordt.
Daarom heeft Auli drie van haar Keti Koti serie gedoneerd aan de WelHalo Foundation. De Keti Koti heeft een rechtstreekse verband met Afrika waar de slaven vandaan gekomen zijn naar Suriname en tot op heden wonen onder de naam Marrons.
Arnold van der VlistAndalusische bruid van Arnold van der Vlist, acryl op hout.
Pop EyeDe creatie van Pop Eye bestaat sinds 2012 en heeft zijn wortels in de graffiti scene en de kunstacademie. Het alter ego is een gevleugeld oog. Pop Eye’s verschijnen als muurschilderingen, op posters, T-shirts, op schilderijen en in driedimensionale beelden.
Pop Eye is opgevat als een Leids icoon, een soort mythisch wezen. Namelijk een vliegende, alziende oogbal met vleugels en armen, die met een Leidse vlag zwaait, een verfkwast of zelfs een pistool vasthoudt. Juist door te reageren op de omgeving en door nieuwe uitdagingen aan te gaan, groeit Pop Eye. Geen uitdaging is onmogelijk, groot of klein.
Meer werk van Pop Eye is te zien op www.facebook.com/Popeyebrand
EdithOver dit werk is weinig bekend. De kunstenares heet Edith. Het werk is aan ons gedoneerd door Paul Bouter.
Diana LepelaarZij vormt haar persoonlijke werkelijkheid: aardse landschappen waarin spanning ontstaat door een contrast tussen stille ruimtes en een quasi-willekeurig lijnenspel. Haar werk zit vol verwijzingen naar historische gebeurtenissen, autobiografische herinneringen, verhalen, filosofie, en geologische lijnen en vlakken.
De werken zijn zowel kleurrijk als sober. In haar werk gebruikt zij naast verf ook materialen als zand, glas, as, beton, roestig ijzer, artefacten, lood, zink en klei. Het werk zit letterlijk vol met lagen, alsof ze de aardkorst wil openbreken om te ontdekken wat er onder verborgen ligt.
Voor de Kunstveiling van WellHaLo op 3 juli in Galerie Cafe Leidse Lente, waar Diana de eigenares van is, doneerde Diana Lepelaar dit digitaal werk, The Final Touch genaamd.
Website: www.dianalepelaar.nl
Martha MeelkerMeelker was een linoleumsnijder bij het Atelier Kunst en Vliegwerk te Leiden en maakte daarnaast kleurrijke tekeningen. Ze tekende hoofdzakelijk kop-potelingen met een wonderbaarlijke hoeveelheid poten. Martha is helaas in februari 2011 overleden.
Dit werk werd aan ons gedoneerd door Paul Bouter.
Marianne SchoutenMarianne is geboren in Voorburg. Heeft vele opdrachten in binnen- en buitenland. Zij bezoekt hiervoor veel landen waaronder Gambia. Marianne is verliefd geworden op dit land en is zo'n 18 keer terug gegaan naar Gambia. heeft een korte opleiding fotografie gedaan(MTS in Den Haag)in 1993.
Waarom?
Fotografie is voor haar bij het aangaan van een verbinding met andere mensen essentieel, en dat is precies waar zij energie van krijgt!
Bob van PersieHeeft altijd gewerkt met schijnbaar waardeloze materialen. Dingen die men over het algemeen weggooit weet Bob een nieuw leven te geven.
Een stukje papier verandert zomaar in een persoon die op een tribune zit in een zinderend stadion. Daar waar mensenmassa’s samenkomen en zo ongemerkt een totaalbeeld vormen.
Te ver weg om nog gezichten te kunnen onderscheiden, of een individu te herkennen. ” Af en toe, als ’n volle tribune opveert lijkt dat op een windvlaag door een korenveld, daar krijg ik kippenvel van”, aldus Bob. Soms, als hij weinig kleur gebruikt is er een enorme stilte in zijn werk.
Bob gebruikt kranten en tijdschriften uit de hele wereld (China, Egypte, USA, Europa) om de mensenmassa’s te maken. Deze bladen bevatten alle kleur die nodig is, zodat er geen verf gebruikt hoeft te worden.Voor de afwerking wordt lijm en vernis gebruikt, waardoor het papier keihard wordt.
Naast zijn prachtige werk (zonder titel) wordt het boek “One man, full house” van Bob van Persie geveild.
- Website: www.bobvanpersie.com
Johan Scherftfijnschilder, etsen lessen workshop
Johan Scherft behaalde in juni 1993 het diploma Schilderkunst en Grafische Kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Nog voor hij op de Academie zat ontwierp en tekende Johan een groot aantal papieren vogelmodellen, daartoe geïnspireerd door de bouwplaten van de Engelsman Malcolm Topp. Zelf heeft Johan Scherft ook een aantal papieren bouwplaten van vogels ontworpen in opdracht van Uitgeverij Schuijt te Alkmaar. Deze bouwplaten zijn nu verkrijgbaar in hobby- en modelbouwwinkels. Tevens ontwierp de kunstenaar een groot aantal geëtste bouwplaten van vogels en vissen, die door de kunstenaar in elkaar worden gezet en als kunstobjekt worden gepresenteerd. Ze waren o.a. te zien bij ‘Grafiek Nu’ in het Singer Museum te Laren. De papieren diermodellen vormen tevens een belangrijk onderwerp in de geschilderde stillevens van Johan Scherft. Naast het ontwerpen van bouwplaten en schilderen houdt Johan Scherft zich de laatste tijd ook bezig met de weinig bekende en bewerkelijke techniek van de mezzotint. Tevens schildert Scherft surrealistische landschappen, tekent hij regelmatig portretten in opdracht en doet hij illustratiewerk. Johan Scherft woont en werkt in Leiden. Het Leidse gemeentelijk museum de Lakenhal heeft werk van hem aangekocht.
- Website: www.johanscherft.nl
Paul BouterPaul Bouter heeft werken beschikbaar gesteld van: A.J.Peer, Martha Meelker en Edith.
Marianne BeyMarianne Bey is geboren in Leiden op 11 Juni 1950. Zij was altijd al geïnteresseerd in kunst. In 1974 is zij gaan reizen door Europa. Voornamelijk in Italië en Luxemburg kwam zij in aanraking met de kunst waar zij zoekende naar was. Haar grote leermeesters waren Robbie van Leeuwen (Shocking Blue), Jose van Roy Dali en Valerio DeAngelis in Italië. Van de laatst genoemde kreeg zij les op de vrije kunstacademie in Velletri. Zij is autodidact en heeft haar kennis door zelfstudie verkregen. Marianne maakt op dit moment beelden die zij wereldwijd verkoopt.
Henk HannemannHenk Hannemann stort zich vanaf 13 maart 2013 op zijn creatieve bestaan. In drie jaar tijd verhuisde zijn atelier van Leiderdorp, naar Leidschendam en Hazerswoude-Rijndijk. Daar lijkt hij permanent te blijven. Zijn werk bestaat uit collages gemaakt met afbeeldingen uit lang vervlogen tijden. Er kleeft Weemoed en Verlangen aan. Dat valt ook van zijn assemblages "kistjes" te zeggen. Hiervoor gebruikt hij materialen van rommelmarkten, uit kringloophuizen of straat-, of afvalbakvondsten.
Henk Hannemann was tevens veilingmeester op de WellHaLo goes art… kunstveiling, 3 juli 2016.
- Website: www.henkhannemann.com